11.10.2013

Nimi vaihtuu, ajokortin voimassaoloaika lyhenee?

En ehtinyt soittamaan poliisille tänään, joten asian selvitys siirtyy maanantaille. Siksi käännyn teidän jo rouviintuneiden blogituttavieni puoleen. Naimisiin mennessäni otin käyttöön yhdistelmänimen ja siksi siis minun oli uusittava passi ja ajokortti. Sain ajokortin postissa kotiini ja yllätys oli melkoinen huomatessani, että vanha ajokorttini oli voimassa vuoteen 2055, mutta tämä uusi vain vuoteen 2033. Kahdessakymmenessä vuodessa ehtii toki ajaa autoa vaikka kuinka, mutta yllätyin kovasti, sillä poliisiasemalla vieraillessani täti tiskin takana sanoi merkitsevänsä papereihin, ettei mitkään muut tiedot muutu paitsi ainoastaan nimi. Ajokortin voimassaoloajan muuttumista en tullut edes ajatelleeksi saati että olisin ymmärtänyt kysyä siitä. Sukunimen vaihtamiseen liittyvät kysymykset ovat toki paljon suuremmat kuin kortteihin liittyvät seikat, mutta kyllä tuli vähän hassu olo ajatellessani, että jos olisin pitänyt vanhan nimeni, minulla olisi nyt ajokortti voimassa parikymmentä vuotta pidempään.
 
Pikkujuttuja pitkässä juoksussa ja kokonaiskuvaa katsellessa, mutta kertokaahan, hyvät rouvat, menikö homma teilläkin näin?
 
 

kuva weheartit.com
 

9 kommenttia:

 1. Tästä oli jokin aika sitten juttua lehdissä, kun joku oli ajanut muistaakseni kuorma-autokortin normaalin henkilöautokortin lisäksi, ja hänelle oli käynyt samoin. Ilmeisesti on muuttunut se voimassaoloaika, ja se koskee kaikkia jotka uusii kortin nyt tässä vaiheessa. Toisaalta musta ihan jees, tuolla liikenteessä on sellaisia pässejä, joiden pitäs mun mielestä mennä uudestaan auokouluun :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihan totta! Mä ajan päivittäin n. 100 km edestakaista työmatkaa ja kaikenlaisia koheltajia tiellä kyllä näkee eli autokoulun uusiminen ei ole sellaisille huono juttu ollenkaan. :D Mutta kyllä mä yllätyin tuota ajokortin voimassaoloajan muuttumista, kun en ollut uhrannut ajatustakaan moiselle!

   Poista
 2. Anonyymi11.10.13

  Laki muuttui vuoden alusta, mutta käsittääkseni sinun täytyy 20 vuoden päästä tehdä vain jokin testi ja lääkärintodistus jolla saa lisä aikaa, ei vaadi uutta autokoulua. :D
  Ja kuorma-autokortin omaavat joutuvat uusimaan testin 5 vuoden välein, ammatin säilyttääkseen. Ja käsittääkseni myös muut kortit ovat voimassa vain 2033, vaikka olisi muu vuosi merkittykin ennen lain muutosta. mutta tästä en ole varma.

  VastaaPoista
 3. Joo, laki on muuttunut ja esim. itse kun jouduin hommaamaan vanhentuneen henkilökorttini tilalle uuden niin voimassaoloaika oli muuttunut siinäkin. Ennen se oli 10 vuotta ja nyt vain 5. Ja ajokorttiin liittyen tiedän sen verran että jostain luin sen vuoden 2033 liittyvän jotenkin tähän EU hommaan... ja siitähän oli enemmänkin uutisia jossain vaiheessa kuinka ajokorttihommat, koulut ja muut kallistuu :/

  VastaaPoista
 4. Kyllä,kuten aiemmat mainitsivat,laki on muuttunut ja sen mukana myös erilaisten dokumenttien voimassaolo. Myös passissa voimassaolo on lyhyempi

  VastaaPoista
 5. Kyllä se menee noin. Koska kaikki ajokortit menee viimeistään vuonna 2033 vanhaksi, vaikka niissä nyt lukisi vanha päivämäärä. Kaikki on siis pistettävä uusiksi siihen mennessä. :) Eli edellisten toistoa.

  VastaaPoista
 6. Ok, suotta siis kyselen enää poliisilta asiaa. :) Ajokortin hankintaan liittyvät seikat hinnan nousuineen huomasin toki uutisista ja olin helpottunut siitä, että kortti tuli hankittua vanhojen pykälien mukaan, mutta tällaista pikkudetaljia en ollut huomannut. Tärkeintä kuitenkin lienee se, että on jatkossakin oikeutettu istumaan penkin ja ratin välissä! :)

  VastaaPoista
 7. Jep, eli normitoiminto. Mullekin tuli kyllä harmillisena yllätyksenä tää samainen homma, mutta minkäs teet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, harmillinen yllätys, mutta eipä sille mitään voi.

   Poista

Ajatuksia, ideoita, fiilistelyä...