19.4.2013

Rahaa lahjaksi - kyllä vai ei?

Meillä kutsujen teko etenee. Suunnittelemme tekstit yhdessä sulhon kanssa ja siskollani puolestaan on päävastuu visuaalisesta ilmeestä. Hän on siinä hommassa suorastaan nero ja haluaisin niin laittaa tänne kuvan kutsuistamme, mutta nyt kyllä maltan mieleni ja odotan, että kutsut saavuttavat ensin vieraat toukokuussa.

Kuten otsikko kertoo ja kuten olen itsekin tänne jo aiemmin kertonut, yhteinen suuri toiveemme olisi saada häämatkakassaan avustusta. Näin siksi, että lähes kolmekymppiset ihmiset ovat asuneet jo sen verran kauan omillaan, että tavaraa on kertynyt vähintään riittävästi ja liikaakin. Yhteen muuttaessamme meillä oli kodinkoneita aina kaksi, astioita paljon enemmän ja siinä vaiheessa vasta omilleen muuttavat molempien pikkuveljet kyllä hyötyivät tilanteesta kovasti. 

Hääinfoon laitoimme toiveemme häämatkasta, jotta lahjapöytä ei notkuisi poppanatöistä, tyynyliinoista ja sähkövatkaimista. Mutta voi jestas, tämän toiveen muotoileminen oli hääinfon vaikein osuus! Usein juhlissa on aina myös niitä perinteitä kannattavia vieraita, joiden mielestä rahan antaminen lahjaksi ei tunnu kivalta. Se on ymmärrettävää ja siksi infotekstin lähtökohtana oli se, että rahalla olisi selkeä kohde tiedossa. Näin lahjan antaja tietää oikeasti, mihin lahja aiotaan käyttää. Seuraavaksi teksti piti muokata niin, että lukijasta rahalahja tuntuu järkevältä vaihtoehdolta. Infoon teksti menee siis tällaisena:

Meille mieluisin lahja on juhlaväen iloinen, hilpeä ja hymyilevä osallistuminen hääjuhlaamme. Lennämme tulevana talvena häämatkalle aavan meren tuolle puolen ja voitte halutessanne olla mukana toteuttamassa suurta unelmaamme: (tilinumero). Muista lahjatoiveista voi tiedustella morsiamen äidiltä: (yhteystiedot).

Ja siis oikeasti: me toivomme ensisijaisesti, että ihmiset osallistuvat häihimme! Olisi sääli järjestää juhlat, joihin ihmiset jättäisivät tulematta, koska näitä kyseisiä häitä tanssitaan vain yhden kerran. Hääinfossa annettiin tavaralahjoillekin mahdollisuus, kuten näkyy, vaikka häämatkalle me haluaisimme - onhan sekin häiden rinnalla ainutkertaista. 

Rahalahjaa pidetään yleisesti persoonattomana ja ikävänä, mutta myös rahan pystyy halutessaan antamaan persoonallisella tavalla. Kun pääsin aikoinaan ripille, sain eräältä erilaisia käsitöitä harrastavalta tuttavalta lahjaksi kuivakukkakimpun, jonka kukkiin oli taiteltu seteleistä perhosia. Kerran häissä hääpari puolestaan sai ystäviltään pitkän pätkän puutarhaletkua, jonka sisään oli pujotettu kolikoita. Vain mielikuvitus on rajana!

Mitä siihen kovasti unelmoituun häämatkaan tulee, saimme eilen hurjaa kuolaneritystä aiheuttavan matkatarjouksen häämatkasta, joka suuntautuisi näihin maisemiin:



kuva flameofafrica.com 

4 kommenttia:

  1. Oot saanu selkeällä suomen kielellä sanottua sen, mikä mun päässä on ollut jonkinlaisena sekasotkuna!

    Munkin mielestä tärkeintä on, että ihmiset tulevat paikalle juhlimaan, ja jos haluavat, niin häämatkaa varten voi antaa pienen muistamisensa.

    Sitten kun saatais se matkakohde lopullisesti päätettyä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuo kohta oli kyllä vaikein muotoilla, koska vieraat ovat ykkösasia, mutta silti halusimme laittaa mukaan jotenkin tosi kohteliaasta häälahjatoiveen, jotta lahjapöydässä ei olisi neljää sähkövatkainta jne. :)

      Poista
  2. Mä sain ylioppilaslahjaksi rahapuun jonka oksiin oli solmittu seteleitä, sekin oli hauska :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva! Siinä just esimerkki miten rahankin voi antaa persoonallisella tavalla. :)

      Poista

Ajatuksia, ideoita, fiilistelyä...