10.5.2013

Laulun sanoja ajatuksella

Olen aiemminkin kertonut, että minulle musiikki on tärkeä juttu. Hääjärjestelyjen osalta huomaan suunnittelevani musiikkipuolta paljon enemmän kuin koristeluita ja askarteluita. Siksi siis pahoittelen heti tätä hieman nillittävää postausta, mutta haluan tuoda esiin yhden näkökulman ja ajatuksen laulun sanoituksista.

Ystäväni mies on soittanut erilaisissa kokoonpanoissa hääjuhlissa. Kerran tässä juttelimme porukalla siitä, miten hääparit pyytävät joskus soittamaan jopa häätansseina sellaisia kappaleita, jotka kuulostavat nimensä perusteella kivoilta, mutta sisältö onkin kaikkea muuta kuin hääjuhlaan ajateltua.

Olen useaan kertaan ihmetellyt täällä hääblogeissa taustakappalevalintoja ja niistä yhtä ehkä helpointa kompastuskiveä, mikä varmasti soi useassa hääjuhlassa ja minkä itse valitsisin ainoastaan moderneihin hautajaisiin. Kyseessä on tietenkin Samuli Putron kappale Olet puolisoni nyt. En kuuntele Samuli Putroa noin muuten, mutta kerran radiota kuunnellessa päätin kuunnella oikein ajatuksella tämän kyseisen kappaleen, koska olimme silloin jo lyöneet hääpäivän lukkoon ja oletin kappaleen liittyvän häihin ja naimisiinmenoon. No eipä liittynyt. Tietenkin jokainen suunnittelee omien häidensä musiikkivalinnat täysin oman päänsä mukaan ja voihan olla, että ihmiset valitsevat synkät kappaleet häihinsä täysin tietoisenakin niiden sanomasta. Minulle kappaleet ovat kokonaisuuksia, joihin ei riitä kiva esiintyjä, hyvä kappalenimi ja melodia, vaan sanoitus on ehkä tärkein osa sitä. Ei meidänkään soittolistalla kaikki kappaleet kerro auringonpaisteesta ja ikuisesti kestävästä rakkaudesta, mutta suomalaisia kappaleita valitessani oli kriteerit korkeammalla ja ainakaan kukaan ei kuole niissä, koska meille häät ovat elämän juhla ja alku perheen perustamiselle.Meidän häävalssimme on Aleksis Kiven runoon Oskar Merikannon säveltämä Onnelliset, joka kulkee duurisävelessä ja jonka sanoissa yhdistyvät harmonia, luonto ja seesteinen tyytyväisyys. Häävalssi oli helppo valita, koska se edustaa niitä asioita, jotka näkyvät meidän suhteessamme jo nyt ja jotka toivottavasti pysyvät matkassa myös tulevaisuudessa. Valssi kertoo myös kauniista aamusta ja nousevasta päivästä - voiko siis enää parempaa vertauskuvaa olla alkavalle avioliitolle?

Täss seison mä impeni kanssa,
ja kiharamm tuulessa liehuu
ja laaksoen hyminä soi
kuin ijäisen lemmen ääni,
kosk mennyt on yö,
kosk kimmeltää kesänen aamu
ja linnut ne laulelee.

kuva weheartit.com

9 kommenttia:

 1. Se on kyllä aika jännä, miten monista asioista voikaan häiden suhteen saada mielipide-eroja aikaiseksi :). Häät on todellakin ihana juhla, jossa juhlitaan alkavaa liittoa ja rakkautta ja uuden ajan alkua hääparin elämässä. Putron kappale todellakin kertoo puolison kuolemastan, mutta minusta siinä ei ole toisaalta mitään ongelmaa häiden kannalta.

  Vihkimisessäkin luvataan rakastaa aina kuolemaan saakka, toki sanamuodosta riippuen. Naimisiinhan mennään, jotta oltaisiin loppuelämä yhdessä ja kyllä minulla ainakin on unelma siitä, että yhdessä ollaan vielä harmaahapsinakin. Ja haluaisin, että saamme olla yhdessä niin kauan kuin mahdollista ja että aikanaan saisin nukkua pois omassa kotonani oman rakkaani vieressä, jos minun vuoroni tulee ensin. Ei tuo Putron biisi minusta huono valinta ole hääjuhlan taustamusiikiksi, sillä avioliitto on paitsi onnellisuutta ja autuutta, myös huonoja päiviä, vaikeita hetkiä ja surua. Ja avioliitto kestää aina kuolemaan saakka. Biisi mielestäni myös omalla tavallaan kuvastaa sitä ikuista rakkautta.

  Vaikea selittää omia ajatuksiani kovin lyhyesti, mutta siis mielestäni hääjuhlassa voi sen tärkeimmän, eli rakkauden, onnen ja ilon lisäksi olla mukana hitunen realismiakin. Kuitenkin ymmärrän täysin sen, ettei tällaista kappaletta ehkä soittolistalleen halua mukaan, koska ensisijaisestihan häissä on kyse vasta alkaneesta avioliitosta, ei sen päättymisestä :).

  VastaaPoista
 2. Minunkin mielestä tuo Samuli Putron laulu sopii ihan hyvin häihin. Siinähän lauletaan pitkästä yhteisestä elämästä ja yhteisestä kasvutarinasta ja kuten yllä mainittiin myös siitä kuinka yhdessä ollaan kunnes kuolema (luonnollisella tavalla ainakin laulussa) erottaa. Yhdyn täysin yllä olevaan kirjoitukseen, mielestä laulu sopii niin nimensä kuin sanojensakin puolesta taustakappaleeksi:) Häätanssiksi en missään nimessä sitä valitsisi:)

  VastaaPoista
 3. Mahtavaa, että tämä aihe saa aikaan keskustelua - näin toivoinkin! Tuotte hyviä näkökulmia esiin, kiitos siitä. :) Tuo on ihan totta, että jokainen meistä toivoisi tuollaista päätöstä avioliitolleen, jos vain mahdollista. Silti minä tulen hieman liiankin herkkänä ihmisenä tuota kappaletta kuunnellessani niin surulliseksi, etten edes sen realismin nimissä haluaisi sitä omissa häissäni soittaa. Ehkä jotkut näkevät sen sitten lappujen pitämisenä silmillään, mutta ei kyse ole siitäkään, vaan ainoastaan siitä, että elokuun 10. päivän sijaan haluan miettiä avioliiton karikoita ja surun päiviä sitten, kun on niiden aika. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaiset jutut on tosiaan aina niin henkilökohtaisiakin. Toisilla juuri esimerkiksi tippa tulee linssiin helpommin ja toisilla taas vähemmän helposti. Myös se, mikä on kaunis tarina avioliitosta ja mikä surullinen, on niin omista ajatuksista kiinni ja niin pitääkin olla. Innostuneena sinun postauksestasi kirjoitin myös oman postauksen vastaavasta aiheesta :).

   Poista
 4. Kiva, että tartut aiheeseen, Hanna! Ihan totta, nämä ovat hyvin henkilökohtaisia ajatuksia ja tunteita ja onkin jännä huomata, miten erilaiset lähestymistavat ja näkökulmat ihmisillä on esimerkiksi tähän kyseiseen kappaleeseen. Itselleni se on poissuljettu ja monet muut haluavat sen mukaan - ja syyt ovat samat! Sama pätee myös esimerkiksi siihen miten eri kaavat käydään läpi. Toiset haluavat vihkimisen ns. kaikilla herkuilla ja haluavat lukea omat sormusvalat ym. ja sitten toiset (me jännittäjät ja vollottajat?) haluamme mennä hieman matalampien aitojen yli, tehdä päivästä itselle henkisesti helppo ja ehkä korostaa siksi sitä aurinkopuolta vielä vähän enemmän. Tällainen fiilis ainakin mulla on omista järjestelyistämme. :)

  (Tämä nyt ei jostain syystä suostu kommentoimaan suoraan kommenttisi alle.)

  VastaaPoista
 5. Meille tulee myöskin jonkun mielestä surullisia kappaleita häihin. En olekaan tuota putron biisiä kuullut (tyyli ei kuulu musiikki valikoimiini) mutta pakko nyt kuunnella kappale jotta tiedän mistä niin kovasti kohistaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, yllättävänkin paljon tämä herätti keskustelua, mutta just hyvä niin! :)

   Poista
 6. Tuo Putron biisi on ihana! Juuri siksi, että siinä tulee todella puhuttelevalla tavalla käsiteltyä sitä "kunnes kuolema meidät erottaa" -ajatusta. Ehkä muhun iskee kaikkein kovimpaa tämä sen takia, että esimerkiksi omat vanhempani ovat eronneet ja itse kovin haaveilen, että oma tuleva liittoni voisi kestää aina sinne vanhuuden päiviin asti. Voisin hyvinkin ottaa Olet puolisoni nyt:in omalle hääbiisilistalleni (itse asiassa hääsoittolistan raakileversiosta se nytkin löytyy) huolimatta sen surullisesta sävystä. Toisaalta kyllä ymmärrän hyvin, että häissä halutaan ennen kaikkea korostaa niitä iloisia, ihania puolia ja iloita niistä päivistä, hetkistä, toivottavasti vuosikymmenistä, joita parilla on edessään yhdessä elettynä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, kyllä mäkin ymmärrän nyt pointin, miksi tämä valitaan mukaan, mutta itse en halua alleviivata vihkimistä enempää ajatusta kuolemasta tai ylipäätään liiton päättymisestä omissa häissäni. Eihän valmistujaisissakaan mietitä eläkepäiviä saati ristiäisissä sitten joskus koittavia hautajaisia. :)

   Poista

Ajatuksia, ideoita, fiilistelyä...