7.2.2013

Uskomuksia, huonoja enteitä, karmaa

Minä olen niitä naisia, jotka sylkevät kolme kertaa vasemman olan yli, jos musta kissa juoksee tien yli. Tai oikeastaan syljen varmuuden vuoksi joka tapauksessa, jos elukka on edes vähän kissan näköinen ja mustaan vivahtava. Eihän sitä katsos koskaan tiedä.

Naimisiinmeno on täynnä taikuutta olipa kyse sitten omista henkilökohtaisista uskomuksista tai kansanperinteestä. Esimerkiksi minä juttelin tässä kerran erään vanhan sukulaisnaiseni kanssa häistä ja hän kertoi olleensa häissä, jossa morsiamen kimpussa oli kallan kukkia. Kun kirkon ovet olivat auenneet ja morsian kalloineen (Heh, suomen kieli on mainio!) lähtenyt marssimaan alttaria kohti, oli sukulaisnaisen vieressä istunut häävieras todennut kallat nähdessään, että tuo ei ole hyvä enne. Kului vuosi ja aviopari erosi. Minä melkein kalpenin tarinan kuullessani ja päätin heti, että hääkimppuuni ei tule kalloja. Toinen oma uskomukseni liittyy käytettyihin vihkisormuksiin. Olen niin taikauskoinen, etten voisi hankkia vihkisormustani kierrätettynä esimerkiksi panttilainaamosta, koska heti ajattelisin, että sinne päätyvät eronneiden sormukset. Sen sijaan voisin ottaa käytetyn sormuksen, jos tietäisin, että sen edellisellä kantajalla on ollut pitkä, hyvä ja kestävä avioliitto. Näiden ajatusten siivittämänä päätin ottaa selvää myös muista avioliittoon solmimiseen liittyvistä taioista. Vuorossa on siis jälleen mammuttipostaus, olkaa hyvä!

Parhaita aikoja mennä naimisiin on uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Uskomusten mukaan silloin solmituista avioliitoista tulee hyvinvoivia ja onnellisia, ja vaimokin säilyy nuorena ja rypyttömänä normaalia pidempään. Tämän jälkeen täytyi tarkastaa heti kalenterista kuun vaihe meidän hääpäivänämme ja meidät vihitään uudenkuun aikaan, hyvä! 

Kaason pitää olla aina morsianta vanhempi ja kokenut vaimoihminen. Kaaso ei saa olla morsianta nuorempi eikä varsinkaan kateellinen morsiamelle, sillä tästä aiheutuu liitolle huonoa onnea. Kaason täytyy olla myös kaunis, sillä mitä kauniimpi kaaso, sitä kauniimpia lapsia hääpari tulee saamaan. Oi, hyvä! Oma kaasoni on naimisissa ja kahden lapsen äiti ja kaiken lisäksi myös hyvin kaunis eli vanhan kansan neuvot täyttyvät kertaheitolla.

Vihkisormuksessa täytyy olla pariton määrä timantteja, jotta onni säilyisi. Tämä pidetään mielessä. Vihkisormukseen liittyy taikavoimaa myös myöhemmän elon varalle: heikentynyttä näköä voidaan parantaa siten, että huononäköinen katsoo sormuksen läpi taivaanrantaan siihen kohtaan, mistä aurinko nousee. Tämä täytyy tehdä kahdeltatoista juhannusyönä. Potenssivaivatkin paranevat, kun potilas pissaa vihkisormuksen läpi. Vanha kansa tietää! 
Mikäli avioliitosta halutaan onnellinen, pitää morsiusparin seisoa vihkitoimituksen aikana niin lähellä toisiaan kuin mahdollista. Tällöin ei mikään tule pääsemään heidän väliinsä. Lisäksi morsiamella täytyy olla vihkitilaisuudessa tulitikku povessaan. Tämä tietää, ettei lämpö tule avioliitosta koskaan loppumaan.

Heti, kun morsian saapuu vihkimisen jälkeen juhlatilaan, tulee jonkin paikalla olijan laittaa herkkupala hänen suuhunsa. Silloin talo ei koskaan tule kärsimään puutetta. Suklaata, kiitos! Jos hääpäivällisen aikana rikkoutuu jotain, on se hyvä ja onnea tuova enne. Ja kun kaiken juhlinnan tuoksinnassa morsiamelle tulee pissahätä, täytyy hänen mennä pissalle pehmeään paikkaan elikä nurmelle tai kedolle. Näin hänen tulevista synnytyksistään tulee pehmeitä.

Hääyöhön liittyy tietenkin lukuisia uskomuksia ja sänky tuleekin varustaa melkoisella kalustuksella: laittamalla sakset morsiusvuoteen alle saadaan tyttölapsi. Jos taas laitetaan vasara, saadaan poikalapsi. Vasara suojaa myös kaikelta pahalta. Ja jos pistää vähän rahaa patjan sisään, vaurastuu. Morsiusparin tulee nukkua hääyönään päät kohti pohjoista. Näin heistä tulee onnellisia. Remmi tai köysi patjan alla takaa sen, että nuoret tulevat koko pitkän elämäntaipaleensa olemaan yhdessä, yhteenköytettynä. Hääyössä on myös haastetta, jos juhliminen on jatkunut pikkutunneille asti: morsian ei missään nimessä saa kompastella kynnyksellä tai muulla tavoin horjahtaa sisään. Se tietää epäonnea.

Aika paljon lisää muistettavaa siis häitä varten ja itse asiassa tämä oli vain jäävuoren huippu, sillä lisää taikoja, uskomuksia ja vanhoja perinteitä löytyy esimerkiksi tältä sivustolta.

kuvat www.yle.fi, www.wikipedia.fi

8 kommenttia:

 1. Huhhuh! Aika paljon täytyisi pitää mielessä. :D Enpä kyllä lähtenyt itse tarkistamaan missä kohtaa meillä osui taikauskon puolesta nappii, mutta vihkisormuksessa on kyllä pariton määrä timantteja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, sitten teillä ainakin onni säilyy. :)

   Poista
 2. Ihania uskomuksia. Tulitikun voisinkin työntää rintsikoihin vihkimisen ajaksi, mutta en kyllä lähde puskapissalle siinä mekossa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä mietin samaa, että toi tulitikku vois olla hyvä juttu, mutta ei kyllä tee kauheasti mieli kyykkiä morsiuspuvussa. ;)

   Poista
 3. Melkoinen määrä uskomuksia liittyy häihinkin. Hauskoja, vaikken itse niin taikauskoinen olekaan, eikä meillä tainnut toteutua mikään muu, kuin se, että vihkisormuksissa on pariton määrä timantteja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se pariton määrä timantteja ainakin varmistaa, että onni säilyy. :)

   Poista
 4. Haha ja mä kun olin vakaasti päättänyt että mä marssin joskus alttarille kädessäni yksi kalla ja joku vihreä lehti sen kanssa :D täytyy miettiä uusiks XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli kallat kyllä jo aiemminkin pois suljettu vaihtoehto, koska niistä tulee liikaa hautajaiskukat mieleen, vaikka ne onkin tosi kauniita. Päätös vaan varmistui entistä enemmän, kun kuulin tuon kylmät väreet aiheuttavan tarinan. :D

   Poista

Ajatuksia, ideoita, fiilistelyä...