25.6.2013

Avioehto - huono ennekö?

Asia, jota monet kauhistelevat. Asia, jota pidetään avioeroa enteilevänä. Asia, jolta halutaan sulkea silmät ja korvat.
 
Minä ja sulho teimme isoja päätöksiä kumpikin tahoillamme jo ennen avioliittoa ja siksi meillä molemmilla on omistusasunnot. Asumme sulhon asunnossa ja oma pieni asuntoni on vuokrattuna. Meillä on siis molemmilla siten myös omat asuntolainat. Haaveilemme, että joskus kahden oman asunnon tilalle saadaan yhteinen iso koti, kunhan vain työtilanne sun muut asettuvat kohdalleen sitä ennen. On selvää, että asuntojen osalta ajatuksissa siintää yhteinen tulevaisuus aivan kuten hääjärjestelyissä ja kaikissa muissakin unelmissa. Tässä ollaan tositarkoituksella. Hänet haluan aviopuolisokseni, rinnalleni kulkemaan, lasteni isäksi.
 
Silti täytyy muistaa, että avioliitto on ennen kaikkea juridinen ja sen alla on syytä istua alas ja puhua läpi ne kaikkein ikävimmätkin tulevaisuudennäkymät. Se keskustelu kertoo myös jotain suhteen kypsyydestä: pystymmekö puhumaan näistäkin seikoista? Ymmärrän, että avioehtoa ei tarvitse miettiä, mikäli omaisuutta ei ole kertynyt kummallekaan osapuolelle eikä tiedossa ole suuria perintojä, mutta jos jotain on jo takataskussa tai jomman kumman tililtä räpsähtää kuukausittain lainanlyhennyksiä, on minusta ihmeellistä, jos avioehtoa ja sen kaikkia puolia ei edes ajatella. Siksi me varasimme tänään ajan asianajotoimistoon, jossa muokataan avioehto kaikkein pahimpien päivien varalle. Vaikka nyt tuntuu, ettei näin luja ja syvä rakkaus voisi loppua, ei kukaan voi nähdä tulevaisuuteen ja jos tie vie meidät avioeroon, on se silloin selkeämpää, kun omaisuusasiat ratkaistiin onnellisten päivien aikaan. On nimittäin syytä muistaa se tosiasia, että jokainen hääpari lupaa rakastaa myötä- ja vastoinkäymisissä ja jokainen menee naimisiin elämänsä rakkauden kanssa ja siitä huolimatta avioerotilastot puhuvat toista kieltä. Asiakirja tuo pienen lisän hääbudjettiin ja voi olla, että se jää käyttämättä - ja toivottavasti jääkin! Ajattelemme kuitenkin, että se on vähän samanlainen juttu kuin vakuutuskin, jonka maksuerät tuntuvat hyvinä päivinä turhilta, mutta onnettomuuksien sattuessa pelastusrenkaalta, johon tarttua.
 
Emme koe ennustavamme huonoa tulevaisuutta tai olevamme tosi pessimistisiä. Kaikessa tässä minulle onkin jäänyt hyvänä asiana mieleen tulevan appiukkoni sanat. Hän sanoi, että on hienoa, kun tällaisista asioista voi puhua naimisiinmenon alla noin selkeästi ja kypsästi yhdessä.



Mitä te ajattelette avioehdosta? Onko se teillä osa hääjärjestelyjä?

kuva weheartit.com

11 kommenttia:

  1. Meille tehtiin avioehto, tosin se ei kata kaikkea omaisuutta. Avioehdolla rajattiin avio-oikeuden ulkopuolelle perintönä ja lahjana saatu omaisuus sekä sijoitukset ja mahdolliset yritysomistukset. Ja tämä siis vain avioerotapauksessa, jos (toivottavsti kun, mutta ei vielä pitkään aikaan)avioliitto päättyy jommankumman kuolemaan, on avioehto pätemätön. Tämä oli oikeastaan lähinnä siksi, että miehen vanhemmilla on parikin mökkiä ja muutenkin arvokkaampaa omaisuutta ja minun vanhemmillani taas ei juuri mitään. Miehen vanhemmat pelkäävät, että mökki menee perheen ulkopuolelle, jos ero tulee ja siksi ajattelin ihan vain rauhan säilymiseksi avioehdon tehdä. Laadin sen ihan itse, emme siis käyttäneet mitään juristeja, mutta tietääkseni se on ihan hyvä... Sen verran olen sopimusjuridiikkaa opiskellut :) Tavallaan tämä avioehtoasia oli ehkä yhtä itsestäänselvää kuin nimen vaihtaminen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ollaan samoilla linjoilla. Perintöasiat vaikuttavat myös asiaan ja paperi tehdään nimenomaan avioerotapausta koskemaan eli toivottavasti sitä ei tarvitsisi koskaan käyttää. Meille avioehto oli myös alusta asti itsestäänselvä juttu, joka on molempien etu, jos se täytyy ottaa joskus käyttöön. Otimme myös selvää siitä, miten paperin pystyisi tekemään itse, mutta meille sopimusjuridiikka on sen verran vierasta, ettemme siihen uskaltautuneet kuitenkaan itse ryhtyä, vaikka se olisi kyllä tullut edullisemmaksi.

      Poista
  2. Just eilen käytiin tekemässä alustavasti. mä en muista niitä termejä, mut meille tulee kokonaan avio-oikeuden kumoava avioehto avioerotilanteissa ja juristin suosituksesta teemme erikseen yhteisen testamentin jolla turvataan puolison hallintaoikeus esim. asuntoon ja autoon siihen asti kunnes leskikin kuolee. Tai jotain tälläistä :D mä tipahin kärryiltä jatkuvasti. Paperilla nään sen sit huomenna...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa viisaalta! Lakiasiat on ainakin mulle niin vieraita, että pakko kääntyä ammattilaisten puoleen. Saa nähdä kuinka pyörällä päästään sitä sitten ollaan, kun ruvetaan avioehtoa ihan tosissaan hiomaan. :)

      Poista
  3. Mahti teksti ja juuri oikeaan aikaan! Kuten jo tiedät tulee meillekin avioehto juurikin olemassaolevan omaisuuden takia ja tulevien perintöjen vuoksi. Asia on juurikin niin kuten sanoit, että ehto on kuin vakuutus. Kaiken pahan varalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Mielestäni taloudenhoitoa ei pidä järjestellä ylettömästi tunnepohjalta, vaan siinä pisteessä on muistettava ajatella järjellä ja realistisesti. :)

      Poista
  4. Me suhtaudutaan avioehtoon aika rennosti. Se on fiksu järjestely, sillä tosiaan, elämässä ei koskaan voi tietää. Meidän oli/on siis tarkoitus avioehto tehdä. Ei vaan olla edelleenkään saatu aikaiseksi, koska se muutama satanen mikä avioehtoon menisi sujautetaan mieluummin muihin hankintoihin. Mahdetaankohan koskaan saada asiaa hoidettua? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me mietittiin, että hoidetaan se nyt samantien purkkiin, niin sitten ei tarvitse moista edes ajatella häiden jälkeen, vaan voi keskittyä kaikkeen muuhun. :) Ja totta, se on fiksu järjestely, jota ei pidä ajatella taikauskoisesti. ;)

      Poista
  5. Meillekin on todennäköisesti tulossa avioehto, sen sisällöstä en vielä tarkemmin tiedä, koska ymmärrän lakiasioista tasan en mitään!

    Ystäväni valmistui vuosi sitten asianajajaksi, ja lupasi polttareissani tehdä meille ilmaiseksi avioehdon. :) Saas nähdä osutaanko ikinä vaan samaan paikkaan, kun asumme eri paikkakunnilla. Vaikka voihan sen naimisiinmenon jälkeenkin pykätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, sen voi tehdä missä vaiheessa vain. Ja juuri tuon ymmärtämättömyyden vuoksi me varattiin aika asianajajalle ja halutaan hoitaa se alta pois pian, niin ei jää roikkumaan. :)

      Poista
  6. Tässäkin suunnassa tullaan avioehto mitä luultavammin tekemään.
    Se on oikeasti fiksu ja kypsä ratkaisu tehdä ennen naimisiin menoa. Tuttava piirissä olen nähnyt erittäin riitaisan eron, ilman avioehtoa olivat ja kaikki asiat on oikeudessa nyt jälkeenpäen jaettu ja sovittu. Ei ikinä sellaista kiitos.
    Tuskin kenelläkään on avioehtoa tehdässä se ajatuksena "sitten kun me erotaan" vaan ihan puhtaasti järjellä ajateltuna se on fiksu ratkaisu.

    VastaaPoista

Ajatuksia, ideoita, fiilistelyä...