Olipa kerran...
kauan, kauan sitten mies, joka lähti puhemiehen kanssa pyytämään ison talon isännältä tämän tyttären kättä. Isä valitsi tyttärelleen hyvän ja vakaatuloisen miehen, koska se oli tyttären ainoa keino saada leipä pöytään tulevaisuudessa. Tytär oli jo monen vuoden ajan opetellut tärkeitä emännän taitoja ja kutonut kirstullisen pellavaliinoja, nimikoituja lakanoita ja kaikkea mitä tulevassa kodissa tarvitaan. Kun lupa naimisiinmenoon heltisi, nuori sulhanen matkusti kaupunkiin sormusten ostoon. Kun häät oli tanssittu ja morsiamen immenkalvo puhkaistu, antoi mies tuoreelle vaimolleen kotieläimiä, torpan ja maatilkun suon laidasta. Näin vaimo pärjäisi, vaikka jäisi leskeksi. Siinäpä oli sitten nuoren naisen talous kasassa, jos siihen lisätään vielä työ emäntänä ja pian siunaantuvat lapset talon jatkajana ja vanhuuden turvana. Ei puhettakaan korkeasta koulutuksesta, uralla etenemisestä tai kilpailukykyisestä palkasta saati edes omasta tilistä, omista säästöistä ja omasta päätösvallasta sen suhteen mihin omat rahansa haluaisi käyttää. Huomenlahjalla ja vakavaraisella aviomiehellä oli tuolloin siis hyvin tärkeä rooli.

Nykypäivänä meillä naisilla on kaikki ne itsenäisyyden pelivälineet, mistä entisajan naiset eivät osanneet edes haaveilla. Kenenkään meistä ei tarvitse mennä naimisiin tullakseen toimeen, vaan naimisiinmeno on täysin vapaaehtoista ja täysin tunteihin perustuvaa. Silti jotkut meistä odottavat miehiltä yhä niitä asioita, jotka ovat naimisiinmenon yhteydessä olleet ennen oleellisia vain siksi, ettei nainen pystynyt tai sitten se ei vain ollut sopivaa. Tällaisia miehen tehtäväksi luettuja asioita voivat olla toisten mielestä esimerkiksi aloitteen tekeminen, kosinta ja eri kulujen maksaminen. Minusta ne ovat entisaikojen kaikuja, joihin vedotaan romantiikan nimissä ja romantiikallahan puolestaan ei entisaikaan ollut välttämättä mitään tekemistä koko avioliiton tai siihen kuuluvien perinteiden kanssa - niin karua kuin se onkin. En tietenkään sano, etteikö saisi jakaa edelleen asioita miesten ja naisten välillä, vaan kyse on ainoastaan yhdestä näkökulmasta. Omassa parisuhteessani se tuntuisi hyvin vieraalta niin asenteissa, arvoissa kuin ihan käytännön tasollakin.
Olemme puhuneet huomenlahjasta vasta aika vähän, mutta me joko annamme lahjat toisillemme sulhon kanssa tai sitten päätämme hankkia jotain yhdessä. Katsotaan, mihin lopulta päädymme. Sen sijaan ajatuksen tähän postaukseen antoi Calice, joka kertoi lukeneensa netistä siitä, miten osa naisista on yhä sitä mieltä, että naisen ei kuulu antaa huomenlahjaa. Minä yllätyin tästä. Ammatikseni teen töitä nimittäin historian ja kulttuurin parissa ja siksi mietin toisinaan tarkastikin näitä vanhoja perinteitä enkä voi välttää analysoinnilta (saati sisäisen feministini pään kohoamiselta) tietyissä seikoissa kuten juuri esimerkiksi huomenlahjassa tai siinä, että miehen tehtävä on vaikkapa maksaa vihkisormukset. Meillä mies kyllä tahtoi maksaa suuremman osuuden vihkisormuksista, mutta kieltäydyin vankasti siitä, että hän maksaisi lystin kokonaan. Meillä on ollut molemmilla mahdollisuudet korkeakoulutukseen, hyviin työpaikkoihin ja melkein samankokoiseen palkkaankin, ja siksi olisi lähes tekopyhää haluta tasa-arvoa kaikessa muussa paitsi näissä hääasioissa ja niihin liittyvissä kustannuksissa. Minulle taloudellinen riippumattomuus, koulutus ja työpaikka ovat edustaneet aina itsenäisyyteen liittyviä asioita ja olen siksi iloinen siitä, että pystyn kustantamaan osan sormuksista, joiden tärkeys ja symboliarvo on meille molemmille yhtä korkea. Sama pätee siis huomenlahjaan. En missään nimessä jättäisi sitä yksin mieheni kontolle, koska onhan hääpäivä yhtä iso etappi sulhaselle kuin morsiamellekin ja siksi rakkaani on ehdottomasti lahjan arvoinen.

Mitä tasa-arvoon tulee, niin minusta se on parhaimmillaan parisuhteessa sitä, että asiat jaetaan, talous jaetaan ja ajatukset jaetaan, mutta kuitenkin niin, että molemmilla on myös täysin omaa päätösvaltaa matkassa mukana esimerkiksi liittyen niihin rahoihin, jotka on omalla työllään tienannut. Tasa-arvo on minulle sitä, että elämä on yhteistä ja tasapainoista, mutta molemmat pystyvät kehittämään ja toteuttamaan itseään myös itsenäisinä ihmisinä. Ja ehkä kaikkein tärkein seikka koko tasa-arvoasiassa on se, että se ei todellakaan koske vain naisten oikeuksia ja siten siis perinteisesti kotitöiden jakamista ja mahdollisuutta työssäkäyntiin, vaan yhtä paljon miehiäkin ja siten esimerkiksi juuri tuota talousasioiden jakamista, jos ja kun nainenkin on mukana työelämässä.
Ohhoh, nyt mentiin tosi kauas huomenlahjasta, mutta tällä postauksella toivon tänne jälleen keskustelua ja pohdintaa, joten antakaas mennä! Mitä ajatuksia tasa-arvo herättää ja miten te sitä toteutatte omassa suhteessanne tai hääjärjestelyissänne? Onko edes olemassa enää asioita, jotka kuuluvat miesten tai naisten tehtäviksi?
kuvat
thelcn.com
mywedding.com