22.3.2013

Pyhää rahaa

Eräänä päivänä kaasoni soitti minulle, koska oli nähnyt televisiossa haastattelun tulevan kesän morsiuspareista. Juttu käsitteli häihin pistettävän rahan käyttöä ja sitä, että monet parit ottavat lainaa hääpäivää varten ja lainan suuruus saattaa pyöriä 10 000 euron tienoilla ellei enemmänkin. Siis herran pieksut sentään! Sillä rahalla saisi jo auton tai käsirahan asuntoa varten, joista takuulla on iloa enemmän kuin yhden päivän verran. 

Kaikkien tuntema tosiasiahan on, että häiden järjestäminen ei ole halpaa lystiä. Naimisiin pääsee ilmaiseksi ja se on koko jutun olennaisin pointti muutenkin, mutta jos tapahtumaa tahtoo juhlistaa perinteisin menoin, täytyy raha-asiat miettiä tarkasti kuntoon. Kun me rupesimme suunnittelemaan häitä, oli ensimmäinen linjanveto se, että lainaa emme halua ottaa, koska yhdistämme lainan vain asunnon hankintaan ja haluamme saada häämme maksettua heti eikä kolmen vuoden kuluttua korkojen kera.

Me rahoitamme häämme itse ja suunnittelimme viime syksynä säästämisohjelman, jonka lopputuloksena meillä pitäisi olla tarvittava määrä kasassa ensi elokuussa. Ohjelma on kohtuullisen tiukka ja siksi neuvonkin esimerkiksi vuosille 2014 tai 2015 häitään suunnitteleville, että aloittakaa säästäminen jo nyt laittamalla sovittu summa yhteiselle tilille kerran kuussa. Näin summan ei tarvitse olla suuri, kun säästämisaikaa on vielä runsaasti. Meillä on yhteinen taloustili, jolta maksamme muutenkin yhteisiä kuluja. Lisäksi sinne on kerrytetty hääkassaa, jota me kutsumme pyhäksi rahaksi eli siihen ei kosketa, vaikka tiliä muuten käytetään säännöllisesti.

Hääbudjetti on ainoa asia, joka meillä on aiheuttanut harmaita hiuksia, vaikka se jää reilusti alle viisinumeroisten lukujen ja hankintoja kevennetään siten, ettei kaikkea jätetä elokuulle, vaan osa hoidetaan pois alta jo nyt keväällä. Silti tuntuu välillä hurjalta pistää paljon rahaa yhtä päivää varten. Kassaan on jo kertynyt sen verran, että voisimme hyvin lähteä maistraatin kautta reissuun ja hoitaa häämme sillä tavalla. Ehkä se jäisi kuitenkin myöhemmin harmittamaan niin meitä kuin vieraslistan väkeäkin.

Tuskailevatko muut hääbudjetin kanssa? Miten teillä finanssipuoli on hoidettu?


kuva weheartit.com

4 kommenttia:

 1. Huhuu, täällä tuskastellaan ja kiristellään hampaita budjetin kanssa :D

  Minulle taas ei tuota paineita lainan ottaminen häitä varten. Ehkä olen vain niin naiivi, että ajattelen sen olevan muistojen ja elämyksen kannalta parempi sijoitus kuin esimerkiksi auton ostaminen. Autoa vaihdetaan ja sen hinta laskee. Muistot taas pysyvät ikuisesti.

  Kiivasti ollaan säästetty rahaa ja sitä meneekin pankkiin noin viitisensataa euroa kuukaudessa. Kuitenkin, koska kyseessä on ravintolahäät ei saada mitenkään koko summaa katettua säästöillä ja en halua vanhemmiltani lainata rahaa (eivät he varmaan lainaisikaan) olen ottanut myös lainalupauksen pankista. Myös siskoni otti kymmenen vuotta sitten lainaa häihin eikä ole asiaa katunut. Parissa vuodessa tulisi kuitenkin laina maksettua takaisin, joten miksipä ei?

  Ymmärrän kyllä, että ihmisiä kauhistuttaa ajatus ja suomessa yleisesti on sellainen ajattelutapa, että velkaantua ei saa ja jos velkaantuu niin mahdollisimman vähän. Meillä ei ole omistusasuntoa, ei lapsia, ei autoa ja millekään noille ei ole nyt edes tarvetta. Enkä usko, että lähitulevaisuudessa onkaan. Sitä varten pankit myöntävät lainaa, että saadaan elämässä itselle tärkeitä asioita toteutettua. Toisille se voi olla uusi auto, meille ne on häät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, että suomalaisilla on sellainen ajatusmaailma, että velkaantua ei saa! Meillä se on täysin kotoa opittu ajatus, jossa velan sijaan painotetaan aina säästämistä ja se näkyy myös tässä investoinnissa. Koska haluamme rahaa häämatkaa varten, niin en tiedä osaisimmeko nauttia häämatkakassasta sellaisenaan nimenomaan häämatkaa ajatellen, jos raha-asioihin häiden laina toisi vielä oman painolastinsa.

   On kiva kuulla muiden mielipiteitä ja ajatuksia tästä, koska tapoja järjestää häitä on yhtä monta kuin hääparejakin! :)

   Poista
  2. Sehän se juurikin on, että ihmiset reagoivat lainaan ja sen ottoon niin eri tavalla. Mekin pyritään järkkäämään häät säästöillä, mutta emme kuitenkaan halua myydä osakkeita tai metsiä, joten mielummin otamme lainaa, kuin myymme jo olemassa olevaa omaisuutta.

   Eihän sitä tiedä jos käykin niin hyvin, että keretään säästää tarpeeksi ja lainaa ei tarvitsekaan ottaa. Pidetään sitä kuitenkin varalta vaihtoehtona :)

   Poista
  3. Aivan, ja ennemmin toki niin, että on avoin eri vaihtoehdoille, jos omat säästöt eivät riitäkään. Toki raha säilyy niissä metsissä ja osakkeissa sen verran hyvin, ettei niitä ehkä kannata yhtä päivää varten myydä. :)

   Poista

Ajatuksia, ideoita, fiilistelyä...