8.3.2013

Tasa-arvoa, ladyt!

Monet odottavat naistenpäivänä lahjoja, ruusuja ja huomionosoituksia. Naistenpäivän taustat ovat kuitenkin paljon syvemmissä asioissa. Naistenpäivää on vietetty noin sata vuotta ja se on ollut alunperin osa tasa-arvotaistelua, jossa naiset haluttiin nostaa samanarvoiseksi miehen rinnalla. Nykyään tämä jalo teema on jäänyt ruusujen alle, vaikka sukupuolten välinen tasa-arvo ei ole vieläkään saavutettu täydellisesti ja se näkyy esimerkiksi miesten ja naisten palkkaeroissa. 


Sen sijaan, että odottaisimme tänään miehiltämme hemmottelua, ruusuja ja yllätyksiä, voisi paneutua pohtimaan enemmän sitä, onko oma parisuhde tasa-arvoinen? Olemmeko me kaksi todella samalla viivalla? Olen nähnyt pariskuntia, joissa nainen on sanonut, että kyllä miehen täytyy tavallaan palvoa naista. Olen nähnyt myös pariskuntia, joissa mies meille kylään tullessaan ihmettelee, että ai teilläkö mies keittää kahvia? Kumpikin esimerkki saa minut tuhahtamaan. Minusta nainen voi yhtä hyvin yllättää miehensä kukkakimpulla tai kosinnalla ja mies puolestaan voi keittää aivan vapaasti vieraille kahvia ilman sen suurempaa alleviivausta. Jos meininki perustuu sille, että mies suutelee maata naisen jalkojen alla ja tätä juuri nainen odottaa tai miehellä puolestaan on vankkoja periaatteita siitä, kuka pyörii yksinomaan hellan ääressä, en suoraan sanoen usko elämänmittaisiin parisuhteisiin. Toki on pariskuntia, joissa homma toimii näin, mutta itse peräänkuulutan ennen kaikkea sitä, että olemme samanarvoisia mieheni kanssa. Syynä tässä on varmaan se, että ehdin asua monta vuotta omillani ja itsenäisen sinkkunaisen elämää ennen nykyistä suhdettani ja vammautuneena naisena tasa-arvoasiat ja samanvertaisuus ovat myös muissa yhteyksissä minulle tärkeitä.
Miten tasa-arvo sitten näkyy parisuhteessa? Minusta tärkeintä on molemminpuolinen kunnioitus ja pyrkimys arvostaa toista jokaisella elämänsaralla. Parhaimmillaan parisuhde tuottaa hyvää oloa, korostaa molempien osapuolten hyviä puolia ja vahvistaa itsetuntoa - ja se näkyy myös muiden silmiin. Arki ei tarvitse sanallisia lenteleviä tikareita toisen ulkonäöstä tai tekemisistä, vaan parisuhteeseen kuuluvat samat kohteliaisuussäännöt kuin muissakin ihmissuhteissa. Kodinhoidossa ei puolestaan tarvitse jakaa töitä naisten ja miesten töiden mukaan, vaan tehdään ennemmin vuorotellen tai yhdessä tai soveltaen kummankin osaamisen ja ehtimisen mukaan. Yhteistä kotiahan siinä hoidetaan. Taloudenhoito jos mikä on helppo saada hetkessä tasa-arvoiseksi, kun kulut menevät puoliksi ja hankitaan yhteinen taloustili päivittäisten asioiden hoitoon. Minusta ajatus siitä, että miehen tehtävä on elättää vaimo ja perhe, on auttamatta vanhanaikainen nykypäivänä, jolloin naiset pystyvät samanlailla kouluttautumaan ja hankkimaan itselleen hyvän ammatin.
Ladyt, nautitaan siitä, että saamme elää tasa-arvoisina miestemme rinnalla ja elämäämme kuuluu ura, opiskelut ja harrastukset myös kodin ulkopuolella ja kaukana hellan äärestä! Iloista naistenpäivää jokaiselle!

kuvat weheartit.com

4 kommenttia:

 1. Hyvä teksti! :)

  VastaaPoista
 2. Tattis ja aamen! Juuri näin! Meillä ei ruusikimppuja tänään nähty, eikä tarvitsekaan. Oma fb-päivitykseni kuuluikin tänään näin: "Joka kolmas nainen ja tyttö maailmassa joutuu väkivallan uhriksi. Valitse suklaarasioiden ja kukkapuskien sijaan kunnioitus... jokaisena päivänä." Tämä tekstisi menee jakoon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä kukat vietiin minun sijaan tulevalle anopille ja hyvä niin. Pidän naistenpäivän taustaa tärkeämpänä kuin nykyistä toteutustapaa :)

   Poista

Ajatuksia, ideoita, fiilistelyä...