7.3.2013

Sulhon pukusuunnitelmia

Morsiuspuvun valinnan lukkoon lyöminen vauhdittaa ja selkeyttää hetkessä myös muita ulkonäöllisiä seikkoja olipa kyse sitten kampauksesta, morsiuskimpusta, kengistä tai tulevan aviomiehen vaatetuksesta. Lyhyt kellohelmainen hääpuku olisi ollut tyyliltään leikittelevä ja siksi sen kanssa olisi käynyt hyvin smokki. Valitsemani mekko edustaa kuitenkin enemmän naisellista ja klassisempaa tyyliä ja silloin sulhon vaatetuksen on hyvä mukailla sitä myös.

Jos morsiuspuvun valinta oli hankalaa, on syytä muistaa, että vaihtoehtoja piisaa miesten hääpukeutumisessakin. Viime kesänä sulho hoiti bestmanin hommaa ja silloin hänelle hankittiin uusi tumma puku. Omat hääsuunnitelmamme olivat jo silloin käynnistymässä, joten mietimme, että mies käyttäisi omissa häissään samaa pukua ja sen alle vuokrattaisiin vain juhlava liivi. Näin sulho erottuu juhlakaluksi myös myöhemmin illalla, kun miesten helpotukseksi puvun takit on viskaistu tuolien selkänojille. Selkeän suunnitelman sijaan sulho halusi kuitenkin pohtia vielä vuokrapuvun mahdollisuutta ja erilaisia vaihtoehtoja.

Tummaa pukua sanotaan miehen vaatekaapin selkärangaksi. Sillä voi mennä minne vain milloin vain eli vaikka sitten naimisiinkin. Tummaa pukua on helppo muokata tilanteen mukaan lisäämälle alle liivin ja esimerkiksi solmion sijaan plastronin. Sulhasen rintaan tulee kukkaviehe ja silloin erillistä taskuliinaa ei tietenkään tarvita.Bonjour-puku ei kuulu virallisiin juhlapukuihin etikettisääntöjen viidakossa, mutta se on hiljalleen vakiinnuttamassa paikkaansa sulhasen pukeutumisessa. Bonjour-puku eroaa tummasta puvusta siten, että sen takki on malliltaan pidempi. Puvun kanssa käytetään liiviä ja plastronia, joiden väreillä voi leikitellä ja saada näin persoonallista ilmettä kokonaisuuteen.
Saketti on pitkäliepeinen puku, jonka takki muistuttaa kaukaisesti hieman frakkia, mutta sillä erotuksella, että frakin leikkaukset ovat huomattavasti kulmikkaammat. Sakettitakki on musta, mutta housut ovat usein harmaat ja hillitysti raidalliset. Saketti on päiväpuku, jota saa etiketin mukaan pitää iltakuuteen asti, mutta koska sakettia käytetään nykyisin yleisimmin juuri sulhasen asuna, etikettiä katsotaan läpi sormien. (Ei kai kukaan sulhanen rupeaisi vaihtamaan pukua etiketin orjallisen noudattamisen takia kesken juhlien.) Perinteisesti sakettiin on kuulunut myös kävelykeppi ja silinteri, mutta niitä en osaisi sulholleni kuvitella - eikä hän osaa takuulla itsekään. Muuten saketti voisi olla oikein hyvä vaihtoehto.


Frakki on miesten puvuista kaikkein arvokkain. Frakki on tuttu näky niin linnan juhlista kuin akateemisista juhlistakin ja monet sulhasetkin pukeutuvat suurena päivänään juuri frakkiin. Pikkuveljeni suunnitteli tässä taannoin, että voisiko hän laittaa frakin meidän häihimme. Suosittelin lämpimästi miettimään jotain muuta asteen verran rennompaa vaihtoehtoa. Liitän frakin sellaisiin juhliin, joissa naisilla on pitkät puvut yllään eli juuri esimerkiksi akateemisiin juhliin tai hyvin juhlaviin ja klassisiin häihin. Pitkälle miehelleni frakki istuisi varmasti tyylikkäästi, mutta koska häissämme teemoina näkyy vahvasti maanläheisyys ja vintage, kannatan samaa fiilistä myös pukeutumiseen ja silloin sulhasen vaatetus voisi löytyä jostain saketin tai tumman puvun välimaastosta.
Smokkia saa käyttää etiketin mukaan vasta iltakuuden jälkeen alkavassa juhlassa ja siksi sitä suositaan usein esimerkiksi gaaloissa tai oopperan ensi-illassa. Koska etikettisääntöä rikotaan häiden osalta myös saketin kohdalla, pätee varmasti sama sormien läpi katsominen myös smokkiin. Jos mies pukeutuu smokkiin, naisella saa olla lyhythelmainen asu. Etikettiä ei rikota silloinkaan, jos naisen puku on pitkä eli periaatteessa smokki voisi olla yhä sopiva asu sulholle, mutta ehkä pitkän puvun kanssa sopii silti vielä paremmin jokin muu edellä esiteltyistä vaihtoehdoista. Pukeudu.fi-sivustolla todetaan, että "Smokki ei ole sen kummempi vaate kuin muutkaan puvut, käytä sitä rohkeasti." Jos pikkuveljeni siis tahtoo repäistä, vuokratkoon smokin frakin sijaan ja ehkäpä se olisikin aika oiva valinta nuorelle miehelle vintage-henkisiin häihin.Nyt kysymys ruudun sille puolelle: 
mitä muut sulhaset pistävät ylleen suurena päivänä?


kuvat
littleflowers.nl
niinatar.fi
seremonia.fi
jaaskelainenoy.fi
frakkipalvelunam.fi

9 kommenttia:

 1. Mä olen esittänyt sulholle hyvinkin selvästi mielipiteeni kaikista pitkähelmaisista miesten puvuista: EI :D Muuten tuo sai vapaat kädet pukunsa kanssa, hääpäivänä sen sitten näkee mitä ovat bestmanin kanssa löytäneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä puolestani voisin tykätä sulhollani saketista tai bonjour-puvusta, mutta luulen, että meillä kallistutaan tummaan pukuun. :) Kiitos muuten kommentista! Löysin tätä kautta blogiisi ja lisäilen sen lukulistalleni. :)

   Poista
 2. Meillä mies vuorkaa ihan perus tumman puvun, johon tulee lisäksi valkonen kauluspaita, musta liivi mustalla kuvioinnilla sekä pinkki plastroni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä. Meillä vois toimia sama setti, mutta pinkin tilalla turkoosia tietysti :)

   Poista
  2. K, kuulostaapa kivalta! Samassa pukuvuokraamossa, josta oma pukuni tulee, löytyi kirjailtukuvioinen vaalea liivi ja siihen sopiva plastroni. Se voisi olla just kiva sulholleni ja sopisi omaan vintage-henkiseen pukuunikin. Toinen idea olisi (vihdoin päättää se) häiden teemaväri ja sen mukainen plastroni, koska pinkki plastroni kuulostaa tosi kivalta väriläiskältä! :)

   Poista
  3. Kiitos! Mä yllätyin kun mies halus pinkin, ite kun aattelin et se kelpuuttaa korkeintaan hopeisen. Mut hopeista kokeilles totes et se on tylsä, haluaa pinkin :D Teiän pitää käydä sovittaas sitä vaaleeta liiviä :)

   Poista
 3. Voi luoja meni pää ihan pyörälle noista :D no mikä ero nyt sitten on tummalla puvulla ja smokilla? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No enpä tajunnut siitä kirjoittaa enemmän! :D Siis smokin kanssa käytetään erilaista kauluspaitaa ja lisäksi smokkivyötä. Smokkitakissa on myös samettiset kaulukset.

   Poista
  2. Jahas, noniin selvisihän sekin :D

   Poista

Ajatuksia, ideoita, fiilistelyä...