23.11.2012

Liukuhihnalta naimisiin?

Viime vuosina eri seurakunnissa on järjestetty vihkiyö-tapahtumia, joissa pareja vihitään avioliittoon joko useampi kerralla tai sitten monta peräkkäin saman illan ja yön aikana. Aivan ex tempore naimisiin ei voi mennä, mutta kunhan esteettömyystodistukset ovat kunnossa, voi vihkiyönä marssia kirkon ovelle ja saada seuraavan vapaana olevan vihkiajan. Ohjelmaan kuuluu keskustelu papin kanssa ja sitten siirrytään alttarille vihittäväksi. Ja tämän jälkeen on sitten seuraavan parin vuoro. 

Non stop -vihkimen kalskahtaa sanana korvaan antaessaan mielikuvan siitä, että tuoreita aviopareja pusketaan kirkon ovesta ulos kuin liukuhihnalta. Tosiasiassa pohjalla on paljon suurempi idea, jossa painotetaan oleelliseen eli avioliittoon vihkimiseen keskittymistä ja annetaan vaihtoehto yksinkertaiselle ja kauniille tavalle mennä naimisiin ilman suuria järjestelyjä, rahan menoa tai tavoitetta luoda jokaista hääkarkin nauhaa myöten täydellinen hääpäivä.

Meillä vihkiyö oli alunperin oikeasti erittäin mahdollinen vaihtoehto. Kun rupesimme suunnittelemaan sulhoni kanssa avioitumista, oli alusta asti selvä, että perinteistä kirkkovihkimistä meille ei ainakaan tule. Kumpaakin ahdisti ajatus pauhaavista uruista, kutsuvieraiden tuijotuksesta kirkon käytävän molemmin puolin ja pönöttävästä tunnelmasta. Kuitenkin halusimme juhlia avioliittoa ystävien kesken ja siksi piti vain löytää toisenlainen ratkaisu kirkkovihkimisen sijaan. Aluksi suunnittelimme, että menisimme maistraatissa naimisiin ja viettäisimme hääjuhlan erikseen. Silti meille kirkollinen vihkiminen ja avioliiton siunaus tuntui tärkeältä ja otimme jo selvää siitäkin, saisiko kirkollisen vihkimisen yhtä pieneksi ja intiimiksi kuin maistraattivihkimisenkin. Seuraavaksi mieleen nousi vihkiyö. Entä jos menisimmekin kahden kesken salaa naimisiin vihkiyönä, nauttisimme sen jälkeen hyvän ravintolaillallisen ja jäisimme hotelliin yöksi? Ja ensi kesänä hääjuhlassa ilmoittaisimme kaikille yllätyksenä, että olemme olleet jo yli puoli vuotta naimisissa!

Nyt meille on kuitenkin tulossa vihkiminen osaksi hääjuhlaa, koska mietimme, että vieraista saattaisi juhla tuntua enemmän nimenomaan hääjuhlalta, kun he pääsisivät seuraamaan myös vihkimistä. Silti alkuperäinen idea on pysynyt samana: haluamme vihkimisestä mahdollisimman yksinkertaisen ja kun vihkijänä on tuttu pappi, uskon asian järjestyvän oikein hyvin näin. 

Vihkiyö kyllä kuulostaa edelleen hyvältä vaihtoehdolta, johon tarttumista harkitsimme vakavasti. Vihille pääsisi vielä kätevästi 12.12.12, kunhan hoitaa avioliiton esteiden tutkimisen viimeistään joulukuun alussa. Kuulutukset haetaan oman kotikaupungin seurakunnasta, mutta vihille pääsee missä vain. Joulukuun 12. päivänä erilaisia vihkitapahtumia järjestävät muun muassa seuraavat seurakunnat:

Vantaan seurakunta

Jos nyt suunnittelisimme tarttumista tällaisen vihkiyön mahdollisuuteen, me todennäköisesti matkustaisimme Ouluun ja nauttisimme avioliiton ensiaskeleista pohjoisessa revontulien alla. Eipä kuulostaisi ollenkaan pöllömmältä.


Voisitko sinä mennä naimisiin vihkiyönä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajatuksia, ideoita, fiilistelyä...