5.11.2012

Eräs naimisiin menoon liittyvä ankea aihe

Avio-oikeus tarkoittaa sitä, että mikäli avioliitto päättyy eroon, kaikki omaisuus jaetaan puoliksi olipa se hankittu avioliiton aikana tai ennen avioliittoa tai olipa omistajaksi merkitty molemmat tai vain toinen puolisoista. Avioehdolla puolestaan voidaan säädellä avio-oikeutta siten, että esimerkiksi avioerotilanteessa puolisoilta voidaan evätä oikeus toisen omaisuuteen tai johonkin tiettyyn osaan omaisuudesta.

Tietenkin naimisiin mennään ehdottomasti sillä ajatuksella, että tässä todella ollaan maailman tappiin asti. Silti elämään saattaa mahtua yllätyksiä ja avioehdosta on syytä ainakin keskustella ennen papin amenta. Rakkaus on maailman tärkein asia, mutta järkeä se ei saa sumentaa niin paljon, etteikö uskaltaisi katsoa myös niitä vähemmän kivoja asioita silmiin. Rahaan liittyviä asioita ei mielestäni saisi muutenkaan sotkea tunteilla liikaa parisuhteessa ja jättää sellaisiksi tabuiksi, joista ei uskalla avata suutaan, vaikka mieli tekisi.

Erityisen tärkeää avioehdon miettiminen on silloin, kun toisella on selkeästi enemmän omaisuutta kuin toisella, kun kyseessä on uusperhe ja toisella tai molemmilla puolisoilla lapsia edellisistä liitoista tai kun molemmat ovat ehtineet hankkia omaisuutta tahoillaan jo sinkkuina. Avioehdon pystyy muotoilemaan aina avioparin tarpeiden mukaan ja sen pystyy myöhemmin kumoamaan kokonaan. Lisää tietoa avioehdosta esimerkiksi täältä.

Häät täyttyvät onnellisista ajatuksista, mahan pohjaa kutittavista suunnitelmista ja ihanista vaaleanpunaisista unelmista, joten jo pelkkä avioehdon ajatteleminen heittää synkän varjon koko häiden ylle. Monet ajattelevat, että avioehto on epäeettistä, sillä manataan avioeroa jo heti avioliiton alkutaipaleella ja elinikäisen avioliiton ajatus kariutuu samantien. Itse ajattelen asian niin, että jo pelkästään avioehdosta keskustelemisella testataan suhdetta ja sen pohjaa: pystymmekö me ylipäätään puhumaan tästä? Pystymmekö me puhumaan nämä asiat fiksusti halki samaan aikaan, kun varaamme vihkipaikkaa ja pappia? 

Nyt toivoisin keskustelua ja ajatuksia tästä aiheesta! Mitä sinä ajattelet avioehdosta? Tuomitaanko sillä todella alkava avioliitto päättymään eroon vai onko se varautumista pahan päivän varalle?

4 kommenttia:

  1. Olen asiasta aiemminkin keskustellut jossain blogissa, jossa kirjoittajan katsantokanta oli päinvastainen. Itse kuitenkaan avioeroperheen lapsena en pysty katselemaan avioliittoa täysin ruusunpunaisten linssien läpi, vaikka tottakai toivon, ja uskon, että me tulemme pysymään yhdessä. Avioerotilastojenkin vuoksi avioehdosta pitäisi vähintäänkin pystyä keskustelemaan, ei se vielä tarkoita että sellainen on tehtävä. Itse harkitsisin avioehtoa siinä tapauksessa, että toisella on suuri summa lainaa tai itsellä yksin maksettu suuri omaisuus, kuten asunto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, kun olemme kotona puhuneet näistä jutuista, olemme molemmat tosi luottavaisia siihen, että tämä suhde kyllä kantaa, mutta silti näidenkin asioiden ruotiminen on meidän mielestämme osa naimisiin menoa. Kaikkihan menevät naimisiin sillä ajatuksella, että vieressä alttarilla seisoo se ihminen, jonka kanssa haluaa elää elämänsä loppuun asti ja silti ne avioerotilastot puhuvat toista kieltä. Muutenkin avioliitto jotenkin vakavoittaa suhdetta entisestään vähän kuin lasten saaminen tai omistusasunnon ostaminen ja siksi ainakin meistä on kiva, että kaikki rahaan ja omistussuhteisiin sun muuhun liittyvä on selkeää nyt ja siten myös tulevaisuudessa. Silloin on myös helpompaa tehdä isoja yhteisiä hankintoja sitten myöhemminkin.

      Poista
  2. Jos mulle kerääntyisi jotain vähän suurempaa omaisuutta ennen avioliittoa, niin kyllä mä haluaisin avioehdon, koska mähän sen omaisuuteni oon hankkinut ja haluaisin kyllä pitää siitä kynsin ja hampain kiinni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, ja siinähän on vieläpä mahdollisuus toimia niin, että avioehto hankitaan ainoastaan avioeron varalta, mutta jos sen sijaan toinen jää leskeksi, niin silloin omaisuus jaetaan normaalin perinnönjaon mukaan lasten ja puolison kesken. Eli avioehdon saa muokata just sen mukaan mikä tuntuu omalla kohdalla fiksulta.

      Poista

Ajatuksia, ideoita, fiilistelyä...