9.7.2013

Älä tee näin?

Iltalehdessä oli lista asioista, joita vieraiden on syytä välttää häissä:

Valkoisiin pukeutuminen
Valkoisiin saa pukeutua hääpäivänä vain morsian. On muutenkin kohteliasta välttää liian näyttävää pukeutumista, sillä morsiamen kuuluu olla vieraiden katseiden kohteena. Essence.com kehottaa välttämään myös punaista juhlapukeutumista ja valitsemaan jonkin vähemmän huomiota herättävän värin.

Juopottelu
Tiedä rajasi alkoholin suhteen. Hauskan hiprakan ja nolon humalan välinen raja on usein hiuksenhieno. Hääpari ei taatusti arvosta örvellystäsi.

Valittaminen
Älä valita musiikista tai ruoasta. Muista, että morsiuspari ja heidän perheensä ovat nähneet vaivaa ja kuluttaneet sievoisia summia tarjoiluun ja ohjelmaan. Vaikka bändi tai hääkakku eivät olisikaan mieleesi, älä sano sitä ääneen.
 
 

 

Lasten riehuminen
Älä anna lastesi meuhkata ympäriinsä. Vie itkevä vauva hetkeksi ulos kirkosta tai juhlapaikalta äläkä anna tenavien leikkiä pöytien alla tai juosta keskellä tanssilattiaa. Usein morsiuspari saattaa arvostaa sitä, että jätät lapsesi kokonaan lastenhoitajan hoiviin hääjuhlien ajaksi.

Lahjan antamatta jättäminen
Olivatpa kyseessä sitten pienet tai isot häät, niihin on taatusti kulunut sievoinen summa rahaa. Tyhjin käsin juhliin tuleminen on siis usein töykeää. Kunnioita hääparin lahjatoiveita.

Pukukoodin sivuuttaminen
Lue kutsukortti huolellisesti äläkä ummista silmiäsi pukukoodilta. Jos hääpari toivoo vierailta iltapukua, on tökeröä ilmestyä paikalle pienessä bilemekossa. Se kertoo, ettet välitä heidän toiveistaan.
 

 
Epätoivottu avec
Hääpari ei halua nähdä suurena päivänään vieraiden joukossa epätoivottuja kasvoja. Älä siis nappaa aveciksi esimerkiksi jomman kumman exää tai arkkivihollista.

Hämmentävän puheen pitäminen
Pieni hiprakka saattaa saada nappaamaan mikin käteen ja kertomaan nolottavia kertomuksia vaikkapa sulhasen lapsuudesta. Idea voi sillä hetkellä tuntua hyvältä, mutta hääpari ei varmasti pidä keksintöäsi yhtä oivallisena. Jos sinulle on annettu kunnia pitää puhe, pidä se asiallisena varsinkin jos häissä on myös lapsia.
 
Myöhästyminen
Muihin juhliin hiukan myöhässä ilmaantuminen vielä käy, mutta häissä aikataulu on usein tiukka. Vihkiminen alkaa tietyllä kellonlyömällä, älä siis myöhästy.
 
 
 
 
 
Avautuminen
Älä avaudu ongelmistasi häistä - älä ainakaan morsiamelle tai sulhaselle. Heidän ei tarvitse kuunnella sydänsuruistasi tai työkiireistäsi suurena päivänään.
 
Vihkimisen skippaaminen
Jos haluat vain syömään ja juhlimaan ilmaiseksi, valitse toiset bileet. Hääjuhlaan kuuluu myös vihkimisen seuraaminen.
 
Sotkeminen
Vahinkoja sattuu, mutta jos sinut tunnetaan kömpelyydestäsi, pysy kaukana morsiamesta, jos kädessäsi on punaviinilasi. Ole myös varovainen hellyydenosoitustesi kanssa, jos morsiamella on valkoinen puku ja sinulla paljon meikkiä.
 
Kutsuun vastaamatta jättäminen
Häiden suunnittelu on kaiken a ja o. Hääparin on siis tiedettävä, tuletko paikalle vai et. Muista siis vastata kutsuun.
 
Puhelimen soiminen
Laita kännykkä äänettömälle. Kukaan ei halua kuulla puhelimesi soivan kesken vihkimistä tai koskettavaa puhetta.
 
Flirttailu
Häät ovat sinkuille oivallinen paikka löytää seuraa, mutta rajansa kaikella. Näyttävä flirttailu vetää huomion sinuun, eikä hääpari taatusti pidä siitä. Pysyttele taka-alalla, sillä nämä juhlat ovat morsiamen ja sulhasen - eivät sinun.
 
Kuvien julkaiseminen ilman lupaa
Vaikka olisit koukussa Facebookiin tai Instagramiin, muista ettei hääpari välttämättä halua kuviaan sosiaalisiin medioihin. Kysy siis lupaa, jos haluat jakaa hääkuvia netissä.
 
 
****
 
Kas näin! Ja rentoa, hauskaa hääjuhlaa kaikille! Minusta tällaiset listat ovat hieman vieraiden omaa harkintakykyä mollaavia. Jokainen kohta toki on asiallinen ja perustuu takuulla kokemuksiin, mutta silti minulle tulee ensimmäisenä sellainen olo, että voiko moinen todella pilata hääpäivän? Useassa kohdassa olen samaa mieltä, mutta muutama saa minut hieman kohottelemaan kulmiani. Esimerkiksi itse en aio kyllä laskeskella vihkitilaisuudessamme mukana olevien määrää. Jos kutsutut ovat paikalla, niin kiva, se on heillekin suotu kokemus, mutta jos eivät, niin nähdään sitten hääjuhlassa, koska tämä morsian aikoo keskittyä sillä hetkellä tulevaan aviomieheensä. Meidän häihin on tulossa pari sellaista avecia, joita emme ole nähneet ja tuskin ehdimmekään tavata ennen häitä. Se ei haittaa meitä lainkaan, koska kyse on kuitenkin näille vieraille tärkeistä ihmisistä, jotka he haluavat avecikseen, niin olisi tökeröä meiltä kieltää avecin mukaan tuominen vain osalta kutsutuista. Mitä flirttiin tulee, niin jos meidän vieraslistalla olevat sinkut löytäisivät toisensa meidän häissämme, niin sehän olisi vain mahtavaa ja kertoisi romanttisen tunnelman tihkuvan ympäriinsä. Ja jos ihmiset tahtoisivat jakaa FB-kavereidensa kanssa kokemuksensa meidän häistämme, niin antaa mennä vain, sillä sekin kertoo vain siitä, että vieraat ovat viihtyneet juhlassamme. Mutta toki tässä kohtaa ymmärrän erittäin hyvin sen, etteivät kaikki hääparit moisesta tykkää.
 
 
 
 
Häät ovat tietenkin hääparin oma juhla, mutta jos tähän omaan juhlaan aikoo vieraita kutsua, niin kuinka paljon voi ohjeistaa etukäteen vieraita, jotka kuitenkin ovat aikuisia ihmisiä ja joista suurin osa ei ole todellakaan ensimmäistä kertaa häissä vieraana? Tämän vuoksi meillä esimerkiksi jätettiin kutsuista pukukoodit kokonaan pois, vaan luotamme siihen, että ihmisten oma harkintakyky kyllä riittää siihen, miten kesähäihin pukeudutaan.
 
 
 
Koska vieraita ohjeistetaan, olisi ehkä hääparinkin hyvä miettiä muutamaa kohtaa, vaikkapa tällaisia:
 
1. Muista, että hääpäivänne merkitys on vieraille eri kuin teille ja monet arkiset asiat saattavat kirmata ajatuksissa ja puheissa sen ohitse, mutta se ei silti tarkoita, ettei kiinnosta tai etteikö välitetä.
 
2. Arvosta osallistumista. Vaikka osa hääpäivästänne jäisi käytännön asioiden vuoksi vieraalta väliin, ole iloinen, että hän tulee silti. Tai jos ei tule, kiitä lämpimästi muusta muistamisesta.
 
3. Älä nyrpistä nenääsi lahjapöydän edessä, jos bongaat sieltä jotain mikä ei miellytä. Vierasjoukkoon saattaa aina kuulua ihmisiä, jotka eivät ota hääparin lahjatoiveita huomioon, mutta silti näitä ei-toivottuja lahjoja on kohteliasta ruotia vasta kotona.
 
4. Vieraat ovat tuttuja ihmisiä eikä hääpäivänne ajaksi voida olettaa jokaisen kätkevän heikkouksiaan teidän suuren päivänne kunniaksi - niin valitettavaa kuin se onkin. Jos siis joku esimerkiksi juo itsensä sammuksiin yleensä bileissä, kannattaa ainakin valmistautua siihen, että hän todennäköisesti toteuttaa itseään samanlailla myös häissä, joissa alkoholitarjoilu on haettu Tallinnasta ja tarjoillaan hääväelle ilmaiseksi.
 
5. Likapyykki pestään aina kotona! Jos jokin seikka, tilanne tai asia ei mene haluamallasi tavalla ja tuottaa pettymyksen, älä anna harmistuksen nousta, vaan nappaa hörppy viiniä, rentoudu ja hymyile. Murehdi pettymykset vasta kotona ja anna niille ylipäätään vähän painoarvoa.
 
6. Muista hääpäivän tarkoitus! Teistä tulee aviopari ja se jos mikä on ihanaa! Anna siis onnentunteen kantaa koko päivän läpi. Ummista silmäsi järjestelyjen pieniltä epäkohdilta, keskity tunnelmaan ja rakastu uudelleen.
 
 
 
 
kuvat weheartit.com, twolittlewords.com

4 kommenttia:

 1. Superhyviä vinkkejä hääparille! :)

  VastaaPoista
 2. Avec-juttu on kiva, vaikka epäilen ettei omani pääse paikalle.. ;( jajooo musta on muutenki ihan älytöntä kun melkee jokaikisii juhliin on kaamean pituisia muistilistoja kaikesta mitä saa ja ei saa tehdä.. pöh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ymmärrän ne listat jossain sellaisissa virallisissa suurissa juhlissa, jotka pidetään vuosittain tietyn protokollan mukaan, esim. vuosijuhlat tai linnan juhlat, mutta yksityisissä juhlissa kyllä luottaisin vieraiden omiin käytöstapoihin mieluummin kuin vääntäisin asiat rautalangasta aikuisille ihmisille.

   Poista

Ajatuksia, ideoita, fiilistelyä...