3.7.2013

Kertomus polttareista, osa 4

Nouse lempi lieskumahan!


Polttaripäivänä kirkonkylän reissun jälkeen oli morsiussaunan vuoro. Koska polttariporukkaan kuului kulttuuri- ja museoalan ihmisiä, morsiussauna hoidettiin suorastaan ammattitaidolla. Miljöö puolestaan koivikkoineen, saunapolkuineen ja rantasaunoineen oli täydellinen perinteistä morsiussaunaa ajatellen. Niinpä tiemme vei koivikon poikki rantaan, kaikilla oli kelloja ja kattilankansia ja kiljuimme ja huusimme "Paha pois!", jotta pahat henget pysyisivät poissa morsianta saunottaessa. 

Sauna oli koristeltu etukäteen hyvin kauniisti. Laiturille johti kynttilöillä ja luonnonkukilla koristeltu polku ja myös saunassa oli kynttilöitä, kukkia ja koivunoksia. Lauteet oli peitetty valkeilla lakanoilla ja keskelle oli tehty kunniaistuin minulle, jossa oli siis koivuja, muutama havu muistuttamassa avioliiton ikävistä puolista sekä kuuluisia pillunpäreitä. Jos joku ryntäsi  istumaan morsiamen kunniaistuimelle tämän noustessa, tarttui lempi siihenkin. (Serkkuni ryntäili istuimelle erityisen aktiivisesti ja hänellä oli treffit heti polttareiden jälkeen. Pillunpäreet siis toimivat!)

Ensin minua vihdottiin pahalla vastalla, jossa oli koivun lisäksi myös havunoksia. Ystävät vihtoessaan muistuttivat kukin vuorollaan avioliiton huonoista puolista sekä asioista, joita ei kannattaisi avioliitossa tehdä. Uimatauolla tehtäväni oli hukuttaa paha vasta ja niinpä iskin sen kivien painon alle rantaan. Sitten saunaan palatessamme kiukaalle heitettiin olutta hedelmällisyyttä tuomaan ja sitä viskottiin myös minun päälleni. Samalla kuuntelimme kalevalaisen lemmennostatusloitsun. Nouse lempi lieskumahan!

Olin saanut ylleni miesten bokserit saunomista varten, sillä morsiussaunassa naisen lempi leiskuu erityisesti ja vanhan kansan mukaan se on hyvä ottaa talteen omaa sulhoa varten. Niinpä hikiset ja oluellakin kastellut kalsarit kiikkuivat polttareiden jälkeen kaason pyykkinarulla ja annan ne sellaisenaan sulholleni huomenlahjaksi! 

Tämän jälkeen oli hyvän vastan vuoro, jolloin ystävät antoivat ohjeita hyvään avioliittoon. Saunan jälkeen vasta heitettiin katolle ja mikäli se ei putoa, vaan jää katolle, se tietää hyvää avioliittoa. Ja jos vasta jää katolle varsi ylöspäin, se tietää poikalasta. Minun vastanheittoni meni kuin Strömsössä: vasta jäi katolle varsi ylöspäin!

Morsiussaunassa karkoitettiin tietenkin vanhat heilat ja tehtäväni oli juosta saunan ympäri ja joka kierroksella huutaa yksi entisen heilan nimi. Siinä saikin juosta monta kierrosta! Ja samalla kuunnella kuittailuja kavereilta, jos joku heila sattui olemaan erityisen nolo tai joku unohtui.
Saunomisen päätteeksi minut pestiin perusteellisesti. Ensin minut pestiin suolalla, jotta vanha suola ei janottaisi. Sitten sain päälleni jauhoja, jotta meillä riittäisi leipää pöydässä. Ja lopuksi vielä päähän rikottiin kananmuna varmistamaan hedelmällisyyttä. Viimeiseksi saunottajani sovelsivat perinteitä ja kuuman lemmen säilyttämiseksi kastoivat minut yltä päältä suklaalla. Suklaisesta morsiamesta räpsäistiin muutama ei julkiseen levitykseen tuleva kuva, jotka aion myös antaa rakkaalleni huomenlahjaksi. Aika hauska, eikö?Saunan jälkeen putipuhdas morsian heitti vastan katolle ja kumarsi jokaiseen ilmansuuntaan ja pohjoiseen useamman kerran varmuuden vuoksi, jotta alkavaan avioliittoon puhaltaisivat lempeät, suotuisat tuulet. Morsiussauna oli ainoa toiveeni polttariohjelmaan ja se toteutettiin niin herkällä ja kauniilla tavalla, etten olisi ihanampaa kokemusta voinut odottaa. Saunan jälkeen olin autuaan tietämätön illan ohjelmasta ja sen yllätyksistä, jatkoa seuraa siis!

kuvat Taru Sairanen, ethän kopioi!

4 kommenttia:

 1. Aivan ihana morsiussauna sulla! Ihanan kokemuksen olivat ystäväsi järjestäneet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö? Siitä piti kirjoittaa ihan oma postauksensa, koska saunotus oli tosi tunnelmallinen ja monivaiheinen. :)

   Poista
 2. Sulla on kyllä ollut ehdottomasti perusteellisin morsiussaunotus, mistä olen koskaan kuullut!! :) Tosi kiva, ystävät ovat selvästi ottaneet sun toiveesi tosissaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha!! Joo, tosiaan saunaa oli suunnittelemassa suomalaista kulttuuria ja perinteitä opiskelleet ja niiden parissa työskentelevät ihmiset, joten se hoidettiin ammattitaidolla ja perusteellisesti. :D Nyt voin hyvillä mielin mennä naimisiin, kun on tehty kaikki taiat onnellista avioliittoa varten. ;)

   Poista

Ajatuksia, ideoita, fiilistelyä...