26.7.2013

Tarinointia hääbudjetista

Kun sormukset ovat jo jemmassa odottamassa ja muut kulut ovat kirkkaasti selvillä, rupeaa täällä budjetin vuoksi vuodatetut tuskaiset hikikarpalot kuivumaan. Olemme sulhon kanssa jo helpottuneina onnitelleet toisiamme hyvin suoritetusta säästölinjasta, joka on pitänyt viime metreille asti. Viime syksynä mietimme hääkustannuksia ja tärkein linjaus oli se, että me emme ota lainaa häitä varten. Häät ovat yksi päivä ja jos lainan takaisinmaksuaika on parikin vuotta, on silloin hyvin todennäköisesti paljon ajankohtaisempiakin rahareikiä kuin jo männävuonna juhlitut häät. Toki on paljon pareja, jotka ottavat lainaa ja jokainen tekee sen päätöksen itse, mutta meille jo asuntovelallisille ihmisille oli jonkinlainen päähänpinttymä ja periaate, että jollei meillä ole ilman lainoja varaa järjestää häitä, niin sitten kyllä mennään keskenämme naimisiin.

 


 

Tässä vaiheessa voi kuulostaa jo siltä, että meillä oli jonkinlainen pesämuna valmiina, mutta ei, hääkassan keruu aloitettiin pyöreästä nollasta. Laskimme arvioidut summat isoimmille menoerille ja sen pohjalta laadimme budjetin, jonka jaoimme jäljellä oleville kuukausille ja kristillisesti puoliksi. Niinpä joka kuukausi aina häihin saakka meiltä on napsahtanut tililtä samansuuruinen summa rahaa yhteiselle tilille hääkustannuksia varten. Tie ei suinkaan ollut mutkaton, sillä pätkätyöläisenä olin muutaman kuukauden työttömänä, jolloin säästäminen oli luonnollisesti hankalampaa. Silti se onnistui muista menoista kiristäen ja vain yhden kuukauden ajalta päätimme pistää säästämisen jäihin työttömyyteni vuoksi. Koska meille on tärkeää kustantaa häät tasa-arvoisesti yhdessä, koski tämä kuukauden tauko myös sulhoa, vaikka hän on vakituisessa työsuhteessa. Lisäkustannuksiakin tuli matkan varrella, kun päätimme hankkia molemmille vihkisormukset.
 
Vinkkini jokaiselle häitään suunnittelevalle onkin, että jos häiden ajankohta on jo tiedossa, aloittakaa säästäminen heti. Jos jotain olisin nimittäin tehnyt toisin, olisin aloittanut saman säntillisen säästämisen jo aiemmin ja siten siis pienemmillä kuukausierillä. Suosittelen tätä systeemiä, meillä tämä nimittäin toimi oikeasti hyvin ja fiilis on nyt aivan mahtava, kun tietää, että hääkulut saa maksettua heti pois ilman ainuttakaan takaisinmaksuerää ja lahjarahat voi oikeasti käyttää siihen, mitä on vieraillekin kutsussa mainittu eli häämatkaan.

Häät ovat iso investointi. Samalle rahalle olisi keksinyt paljon muuta käyttöä aina auton vaihtamisesta vessaremonttiin. Silti juhlahumu rupeaa nousemaan koko hääväessä nyt siihen malliin, että rahoille saadaan takuulla hyvää vastinetta kahden viikon kuluttua.

Miten teillä muilla pareilla hoidettiin rahoitus? Onnistuiko suunnitelmien mukaan? Pysyikö budjetti kasassa? 
kuvat weheartit.com

8 kommenttia:

 1. Meillä on ollut monta vuotta yhteinen säästötili, johon on myös napsahtanut sama summa molempien tileiltä joka kuukausi. Tämä säästötili tarkentui kuin itsesään "hääsäästötiliksi", kun häistä oltiin puhuttu. Summat meillä hieman vaihtelivat molempien rahatilanteen mukaan tämän päätöksen jälkeen: sulho kun oli hyväpalkkaisessa työssä ja meikä sai tilille vain opintotuen. Saimme myös vanhemmiltamme apua, he kun kustantavat ruokapuolen yhteisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä myös molempien vanhemmat osallistuvat kustannuksiin häälahjoinaan, mutta suurimman osan maksamme itse. Ja tietty pienempiä hankintoja molemmat on kustantaneet omilta tileiltääkin, joten tuo säästötili ja -ohjelma xajateltiin ennen kaikkea kaikkein suurimpia menoeriä varten. Hui, meillä molemmilla rupeaa loppusuorat olemaan käsillä! :)

   Poista
 2. Meillä ei oo yhteistä tiliä, mikä pitäis kyllä avata ja äkkiä. Oon itse viime kuussa aloittanut vakityöt ja mies on virass, että säännöllinen tulo on kyllä, onhan tässä vielä 6kk aikaa säästää ;D raha tietää aina harmaita hiuksia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raha kyllä stressaa aina, siksi suosittelen säästämisen aloittamista ja just silleen säntillisellä meiningillä, että molemmat laittaa saman summan sivuun joka kuukausi. Teillä on loistava työtilanne! Se tekee heti homman helpommaksi, kun ei ole tiedossa työttömyyspätkiä. :)

   Poista
 3. Yhteinen tili on mutta minä oon tainnut olla ainut joka sinne on säästänyt viimeiset puolitoista vuotta. Peten opiskelut vaikutti suuriltaosin meidän säästämiseen ja ikävä kyllä lainaa joudun ottamaan usean tuhannen euron edestä. :( itkua, hikeä, työtunteja, levottomia öitä on budjetin takia vietetty ja vieläkään ei ole edes puolet häiden summasta säästettynä. *huokaa* toivon vain tämän kaiken olevan lopputuloksen arvoista. Ja onnittelut hääbudjetin rahoituksen onnistumisesta! Mahtava homma! :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että! Täytyy vain ajatella, että ihmiset järjestävät häitä tosi erilaisissa elämäntilanteissa ja silti ne ikävätkin rahoitusasiat järjestyvät jotenkin. Tsemppiä matkaan! Olen varma, että lopputulos on kaiken työn ja niiden levottomienkin öiden arvoinen! :)

   Poista
 4. Meillä on vielä vuoden verran aikaa saada budjetti kasaan. Säästöistä emme halua niitä kustantaa.
  Tämän kesän lomarahat varattiin häitä varten, tullaat molemmat saamaan ihan mukavat veronpalautukset tänä vuonna (luojan kiitos) ja laitetaan nyt joka kuukausi 100 € ylimääräistä säästöön pelkästään häitä varten.
  Mikäli tämä ei jostain syystä riitä, niin ensi kesänlomarahat uppoutuu sitten myös häihin.
  Meillä on ollut lapsen syntymän jälkeen yhteinen tili minne molempien tulot kaikki napsahtaa joten yhdessä tullaan myös kaikki maksamaan.

  Meillä on myös periaatteena se ettei haluta mitään muuta lainarahalla kustantaa paitsi asunto.
  Hattua nostan sinulle että olette noin ahkerasti saaneet säästettyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosi on ihan hyvä aika säästää. Meillä on säästetty 11 kuukautta ja siinä onnistuttiin, vaikka säästöt kattaa kyllä suurimmat menoerät ja monet pienemmät kulut on maksettu sitten omilta tileiltämme. Joka tapauksessa tuntuu hyvältä, ettei sitten lahjarahoja tarvitse käyttää juhlakuluihin, vaan sitten voidaan viimein uskaltaa varata häämatka tulevaksi talveksi. Tähän asti ollaan vasta kyselty tarjouksia ja haaveiltu. :)

   Poista

Ajatuksia, ideoita, fiilistelyä...